Wortelcake (vegan)

IMG_8374
Heerlijk smeuïg cakeje dat ook dienst doet als volwaardig tussendoortje! Met onderstaande ingrediënten is de cake plantaardig (veganistisch). Indien je wilt kun je de rijstmelk ook vervangen door dierlijke melk en de rijststroop door honing. Indien je de cake in aparte plakken invriest, heb je een tussendoortje voor de dag die je in de ochtend al uit je vriezer pakt.
Benodigde ingrediënten (voor 12 plakken uit een cakeblik van 25 cm lengte):
– rijstmelk (of een andere plantaardige melk), 125 ml
– chiazaad, 1 eetlepel
– kokosvet/olie, 60 gram/ml
– sinaasappelrasp, van 1 sinaasappel
– vanille(poeder), 1 theelepel
– rozijnen, 80 gram
– wortel, 150 gram
– rijststroop, 125 ml
– speltbloem, 180 gram
– havervlokken, 50 gram
– kaneel(poeder), 1 eetlepel
– gember(poeder), 1 theelepel
– kruidnagel(poeder), ½ theelepel
– bakpoeder, 10 gram
– zeezout, fijn, 1 theelepel
IMG_8376
Bereidingswijze (30 minuten bereidingstijd, 50 minuten oventijd):
– doe rijstmelk en chiazaad bij elkaar in een kommetje en laat 15 minuten staan
– verwarm je oven voor op 180 graden Celsius
– verwarm indien nodig het kokosvet tot kokosolie in een kookpannetje op laag vuur. Haal meteen van het vuur zodra het gesmolten is. Voeg sinaasappelrasp, vanillepoeder en rozijnen toe, roer door elkaar en zet apart.
– rasp de wortel (bio-wortels hoef je niet te schillen) en doe in een grote kom. Voeg rijststroop, het melk/chiazaadmengsel en het kokosoliemengsel toe en roer door elkaar.
– doe in een andere grote kom speltbloem, havervlokken, kaneel, gember, kruidnagel, bakpoeder en zeezout bij elkaar en roer door elkaar
– doe het mengsel van natte ingrediënten bij het mengsel van droge ingrediënten en meng door elkaar
– doe het mengsel in een cakevorm bekleed met bakpapier en plaats in je oven gedurende 50 minuten. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de bakvorm en draai ‘m daarna om op een rooster om verder af te koelen.
– de cake is minstens 5 dagen houdbaar op kamertemperatuur en in je vriezer gedurende 2 maanden.
Dit recept is gebaseerd op een recept van My New Roots.
IMG_8375
Laat het smaken!
Hartelijke groetjes, Daniëlle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>