Browniecakeje van zwarte bonen

IMG_7236
Zo’n leuk gerechtje, gebaseerd op een recept in het boek “Peulvruchten” van Jenny Chandler.
Wat heb je nodig (voor 6 browniecakejes):
– zwarte bonen, 90 gram gedroogde of 200 gram uit glazen pot
– pure chocola, 100 gram
– ghee (geklaarde boter), 70 gram (of roomboter)
– eieren, 2
– walnoten, 45 gram
– oerzoet (ingedroogd en tot kleine korrels vermalen ongeraffineerd suikerrietsap), 80 gram
– vanillemerg, 1 theelepel
– cacaopoeder, rauw, ½ eetlepel
– zeezout, ½ theelepel
IMG_7250
Hoe maak je het (20 minuten bereidingstijd en 30-40 minuten oventijd, bij gebruik van gedroogde zwarte bonen tevens 8 uur weektijd, 90 minuten kooktijd en 90 minuten tijd om na te wellen):
– bij gebruik van gedroogde bonen, week je deze gedurende 8 uur (een nacht) in water, laat je ze 90 minuten zachtjes koken met eventueel een stukje kombu (gedroogd zeewier) erbij voor een betere garing en verteerbaarheid en vervolgens 90 minuten na wellen in het kookwater op een warme plek (bijvoorbeeld onder je dekbed).
90 gram gedroogde bonen levert dan ongeveer 200 gram gewelde bonen op. Je hebt 200 gram gewelde bonen nodig voor dit recept.
– verwarm oven voor op 180 graden Celsius
– smelt ghee en chocola au bain-marie (in een kommetje geplaatst op een pannetje met een laagje kokend water) en laat vervolgens wat afkoelen
– doe zwarte bonen en 1 ei bij elkaar en pureer met een staafmixer totdat het geheel heel glad is
– hak de walnoten fijn
– klop oerzoet en 1 ei luchtig op met een garde
– voeg vanillemerg, cacaopoeder en zeezout toe bij het ghee-chocolademengsel en meng door elkaar
– doe mengsel van zwarte bonen en ei bij het ghee-chocolademengsel en meng door elkaar
– spatel vervolgens het oerzoet-eimengsel en de gehakte walnoten hier doorheen
– giet het geheel in een bakvorm van ongeveer 18 bij 12 centimeter (die heb ik gebruikt) voor een browniecakeje zoals op de foto en zet 40 minuten in de oven.
Gebruik je een grotere bakvorm, dan krijg je meer de hoogte van de klassieke brownie en heb je ongeveer 30 minuten oventijd nodig.
– gegarneerd met een bloemetje van de oost-Indische kers uit mijn moestuintje, :)!
IMG_7232
Laat het smaken!
Met een hartelijke groet, Daniëlle Bongers

2 Responses to Browniecakeje van zwarte bonen

  1. Hilde van Heijningen

    Verassend lekker. Fijne zachte textuur.
    Uniek van smaak. Heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>