Spelt

IMG_4282
Een vriendin van mij is opgegroeid in Haler, een dorpje in midden-Limburg. In onze middelbare schooltijd kwam ik bij haar in de Speltstraat en een tijd geleden had ik het met haar over spelt. Ja, zegt ze, daar komt dus die straatnaam vandaan. Inderdaad! Wat grappig, ik had me dat tot op dat moment niet gerealiseerd.
En dus op naar Haler om een foto te maken van het straatnaambord. De pastoor op de hoek kwam al nieuwsgierig naar buiten gelopen. Waar stond ik nou toch een foto van te maken? :)
IMG_6385
Spelt zie je tegenwoordig in allerlei producten terug, bijvoorbeeld in speltbrood en speltcrackers.
Spelt is een oeroude tarwesoort. Spelt en tarwe bevatten dezelfde voedingsstoffen. Rassen tarwe die momenteel in Nederland gekweekt worden bevatten echter aanzienlijk minder voedingsstoffen dan de oudere en minder rendabele rassen zoals spelt. Met name de hoeveelheid eiwitten blijft in de zogenaamde “racetarwe” achter. Spelt werd vroeger veel verbouwd. Door de zeer wisselende opbrengsten van dit graan, is men overgegaan op tarwe. Spelt verdraagt namelijk geen kunstmest bij zijn groei. Spelt is dus een zeer geschikt graan om biologisch te verbouwen. En heden in opkomst!
IMG_6405
Hoe leuk om de volle speltkorrel te gebruiken in je maaltijden! Ik heb deze gekocht van Demeter (een biologisch-dynamisch keurmerk).
Wat heb je nodig (voor 200 gram spelt die je kunt eten):
– spelt, droge korrels, 100 gram
Bereidingswijze (12,5 uur):
– je laat de spelt gedurende 10 uur wellen in 250 ml water (2,5 x de hoeveelheid gewicht van de spelt) op kamertemperatuur
– vervolgens zet je de spelt in het weekvocht op het vuur en kook je het op laag vuur gedurende een half uur met het deksel op de pan.
– daarna zet je het pannetje met spelt gedurende 2 uur op een warme plek om na te wellen (bijvoorbeeld onder je dekbed)
– meerdere dagen te bewaren in een luchtdichte trommel
IMG_6406
Je kunt een bulk spelt vooruitmaken en gebruiken in allerlei maaltijden zoals een salade of soep. Komende maand plaats ik een gerecht op deze website waarin ik gebruik maak van spelt.
Maar eerst mag je op zoek naar spelt als volle korrel, het best te vinden in een natuurvoedingswinkel of biologische supermarkt.
En wellicht ken jij ook een Speltstraat? :) Laat het me weten!
Met een hartelijke groet, Daniƫlle Bongers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>