Bonbon van dadel, noot, cacao en kokos

IMG_5794
Zin in iets zoets? Ga eens voor deze puur natuurlijke variant!
Ik eet graag gedroogde dadels maar voor dit recept heb je de heerlijk verse, zachte dadel nodig. Verse (medjool)dadels koop ik los in de biologische supermarkt, verpakt in een schaaltje in de reguliere supermarkt (beiden op de fruit-afdeling) of (in grote hoeveelheid verpakt in een doosje) in een Turkse, Marokkaanse of andere Mediterrane winkel.
Dadels zijn een gezonde zoetvervanger vanwege het aanwezige natuurlijke vruchtensuiker en een goede bron van vezels.
Wat heb je nodig (voor 15 bonbons):
– dadels, vers/zacht (dus niet gedroogd), 150 gram (gewicht met de pitten eruit)
– walnoten (of een andere noot), 25 gram
– cacaopoeder, 1 afgestreken eetlepel
– kokosvet/olie (vloeibaar bij +25 graden Celsius), 4 afgestreken eetlepels
– kokosrasp, 25 gram
– vanillestok, 2 centimeter (optioneel)
– zeezout, een paar snuffen (optioneel)
Hoe maak je het (20 minuten bereidingstijd, 30 minuten koelkasttijd):
– ontpit de dadels en snijd in kleine stukjes
– maal de walnoten fijn in een keukenmachine
– doe het kokosvet in een pannetje en verwarm tot kokosolie. Haal van het vuur.
– doe dadel, walnoot en cacaopoeder bij de kokosolie en schep door elkaar
– snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en haal met een theelepeltje de zaadjes (het vanillemerg) eruit en voeg toe aan het mengsel in het pannetje
– voeg een paar snuffen zeezout toe aan het mengsel en schep nog een keer door elkaar met een lepel
– doe het mengsel in de keukenmachine en maal tot een gladde massa. Je hebt te maken met een kleverige massa, “help” door tussendoor met een lepel de massa los te scheppen
– haal de massa uit de keukenmachine en rol er bonbons van met je handen (je handen worden logischerwijs vet)
– rol de bonbons door de kokosrasp (in een kommetje) en laat de bonbons vervolgens 30 minuten in je koelkast opstijven. Meerdere dagen te bewaren in je koelkast.
IMG_5783
Dat je met een massa overgave mag genieten van de bonbon!
Met een hartelijke groet, Daniëlle Bongers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>