Stoofpeertjes

IMG_5128
Mijn collega heeft stoofpeertjes in overvloed in haar tuin. Totdat haar zoons oud genoeg zijn om ze te verkopen aan de weg bij hun huis, :), zet ze de stoofpeertjes in een kruiwagen aan de weg, “gratis mee te nemen!” waar ze gretig aftrek vinden. En verder sjouwt ze dozen naar iedereen die maar stoofpeertjes wil, zoals ik. :).
Goed om te maken en meteen op te eten maar ook mooi om in te maken zodat je ze bijvoorbeeld met het kerstdiner kunt gebruiken. Ik heb voor het maken van deze stoofpeertjes diksap gebruikt. Diksap is het geconcentreerde sap van vers geperst fruit waar geen suiker aan wordt toegevoegd. Het bevat dus 100% fruit met alleen de natuurlijke suikers uit het fruit.
IMG_5107
Wat heb je nodig (ik heb 3 stoofpeertjes gemaakt om meteen op te eten en verder stoofpeertjes ingemaakt in 5 glazen potjes):
– stoofpeertjes, bijvoorbeeld van het ras Gieser Wildeman, 3 kilo
– laurierbladeren, 4
– kruidnagel, 8 stuks
– diksap, bijvoorbeeld van appel/zwarte bes, 400 milliliter
– water, 800 milliliter
– glazen potjes met schroefdeksel, 5
IMG_5132
Hoe maak je het (20 minuten schiltijd – 1 uur kooktijd/schoonmaaktijd – 10 minuten vultijd – aantal uren afkoeltijd):
 van 3 peertjes (of zoveel als je wilt) schil je de peer, laat je de peer heel en laat je het stokje er aanzitten
schil de overige peertjes, snijd ze in 4 parten en ontdoe ze van het klokhuis
kook water in een waterkoker
doe alle peer in een kookpan en doe er diksap, laurier en kruidnagel bij. Vervolgens schenk je het kokendheet water eroverheen. Doe de deksel op de pan en zet het vuur hoog totdat het geheel begint te koken (is het geval na ongeveer 10 minuten). Als het begint te koken zet je het vuur op zijn laagste stand (voor de duur van 50 minuten).
De kooktijd is een indicatie, houd in de gaten wanneer de peertjes zacht zijn.
tijdens het koken van de peertjes maak je de glazen potjes met schroefdeksel goed schoon. Ik heb ervoor gekozen dit met soda en heet water te doen, heet water met afwasmiddel kan ook. Spoel in ieder geval goed na, schud droog en zet alles op keukenpapier op zo’n manier dat het kan verder kan drogen/water kan verdampen. Alles moet goed schoon/zoveel mogelijk bacterievrij blijven.
als de peertjes zacht zijn, laat je het vuur aanstaan zodat je heet/kokend sap behoudt. Vul het eerste glazen potje met peer (met een eetlepel). Doe ze niet te vol zodat luchtbelletjes naar boven kunnen kruipen.
schenk er vervolgens met een soeplepel sap bij tot een halve centimeter onder de rand. Zorg dat de glazen rand en de binnenkant van het schroefdeksel schoon en droog zijn (wederom keukenpapier gebruiken). Draai het schroefdeksel erop en draai goed dicht (houd het potje hierbij vast met een theedoek). Zet het potje vervolgens op zijn kop.
maak op deze manier alle peertjes in. Als alle potjes ongeveer 20 minuten op zijn kop hebben gestaan, draai je ze om. Als je “plop” hoort, weet je zeker dat de peertjes goed zijn ingemaakt in het potje en kun je ze op een donkere, koele plek minstens maandenlang bewaren. Weet je niet zeker of peertjes in een bepaald potje goed zijn ingemaakt, bewaar je dat potje in je koelkast en eet je die peertjes als eerste op. Laat alle potjes eerst (urenlang) afkoelen.
de hele peertjes kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of meteen opeten. Zeer smakelijk met zuivel zoals yoghurt, ijs of bijvoorbeeld een stukje wild vlees.
IMG_5110
De peertjes van de boom liggen in een schaal van het merk Arcopal. Arcopal (France) heeft bestaan van 1958 tot 1968. Het materiaal is opaalglas, ook wel bekend als melkglas, wat vijf keer sterker is dan porselein. Het werd sterk gemaakt door het glas eerst langzaam te verhitten en daarna weer snel af te koelen.
Laat het smaken!
Hartelijke groet, Daniëlle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>