Peer in bladerdeeg

IMG_4964
Peren van het ras Doyenne du Comice uit de tuin van mijn zus en schoonbroer, voor mij geplukt door hun kinderen. :)! Verwerkt in zelfgemaakt bladerdeeg.
Wat heb je nodig (voor 4 stuks):
Voor het bladerdeeg:
– water, 50 ml
– tarwebloem, 100 gram
– roomboter, ongezouten, 80 gram
– zout, paar snuffen
– eigeel, van 1 ei
– extra bloem om mee te kunnen bestuiven
Voor de vulling:
– peer, 1
– rozijnen, handjevol
– kaneel, halve eetlepel
– noten, 4
– honing (of ander zoetmiddel), kleine eetlepel
IMG_4740
Hoe maak je het (30 minuten diepvriestijd – 10 minuten deegbereidingstijd – 30 minuten deegrusttijd – 10 minuten deegroltijd – 30 minuten deegrusttijd/maken van vulling – 10 minuten bereiding van 4 stuks – 30 minuten oventijd):
Bladerdeeg:
– zet het water 30 minuten in een diepvriesvak zodat je ijswater verkrijgt
– doe bloem en zout bij elkaar in een kom
– snijd de roomboter in kleine stukjes en voeg bij het mengsel van bloem en zout
– schep/duw het geheel door elkaar met 2 eetlepels (niet kneden dus)
– voeg het ijswater toe en schep/duw het geheel verder door elkaar met 2 eetlepels (niet kneden dus)
– duw het geheel met je handen tot een bol (zodat het bij elkaar plakt als een bol), dek de kom af met plastic folie en zet dit 30 minuten in de koelkast
– stuif wat bloem over je werkvlak, leg het deeg erop en bestuif met bloem, bestuif je deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een langwerpige flap. Haal deze flap los met behulp van een broodmes (waarmee je de flap van het werkvlak afhaalt) en strooi weer wat bloem op het werkblad onder de deegflap.
Verdeel met je ogen de deegflap in 3 delen en vouw een deel naar binnen en vouw vervolgens het nog niet gevouwen deel over het gevouwen deel. Rol dit weer uit tot een langwerpige flap.
Herhaal het vouwen en weer uitrollen vervolgens nog 2 keer waarbij je voldoende bloem gebruikt om plakken te voorkomen.
Vouw het deeg nog een keer, verpak dit in plastic folie en leg 30 minuten in de koelkast.
– verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
Vulling:
– schil de peer, ontdoe van klokhuis en snijd in stukjes
– hak de nootjes in kleine stukjes
– doe peer in een kom, voeg rozijnen, kaneel, noot en honing toe en meng dit geheel
– klop het eigeel (om deeg later mee te bestrijken) los in een ander kommetje
Peer in bladerdeeg:
– rol het deeg uit in een vierkante flap waarbij je weer voldoende bloem gebruikt en snijd deze flap vervolgens in 4 vierkanten
– leg de flappen op een bakplaat bekleed met bakpapier
– prik met een vork wat gaatjes in het deeg
– verdeel de vulling over de 4 flappen
– klap de flappen dicht en druk de zijkanten aan met een vork
– smeer met een kwastje of je vingers het eigeel uit over het deeg
– plaats 30 minuten in de oven
IMG_4934
Geserveerd op een vlaaischaal die als draaiplateau werkt.
Laat het smaken!
Met hartelijke groet, Daniëlle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>