Kokosmakronen

IMG_3638
Kokosmakronen, ze waren een favoriet van mijn oma van mijn moeder’s kant van de familie, :).
Kokosvet, verkregen uit het vruchtvlees van de kokosnoot, heeft een vaste vorm onder de 25 graden Celcius, boven deze temperatuur is het olie.Kokosvet is een verzadigd vet dat bij hoge temperaturen stabiel blijft en daardoor zeer geschikt voor verhitting. Kokosvet kan dus goed gebruikt worden om in te bakken maar ook om bijvoorbeeld op je brood te smeren ter vervanging van boter. Het laurinezuur in kokosvet heeft antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Kokosvet wordt ook gebruikt in de cosmetische wereld in producten voor huid, haar en tandvlees.
IMG_3583
Wat heb je nodig voor 6 kokosmakronen:
– eiwitten (verkregen door eiwit en eigeel te scheiden), 2
– honing, 2 eetlepels
– kokosvet (extra vierge), 2 eetlepels
– kokos, geraspt, 100 gram
– chocolade, puur, 20 gram
Hoe maak je het (bereidingstijd 15 minuten, oventijd 25-30 minuten, koelkasttijd 20 minuten):
– smelt in een pannetje het kokosvet tot kokosolie
– roer de kokos en de kokosolie door elkaar en laat de kokos het kokosvet opnemen (gedurende 10 minuten)
– verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
– klop de eiwitten met een klopper of mixer totdat eiwit flink schuimt, omhoog blijft staan
– voeg vervolgens de honing toe en roer door, klop vervolgens weer even
– schep het kokosmengsel erdoor en klop nog even kort
– maak 6 bolletjes met je handen, plaats ze op bakpapier en duw een beetje aan
– plaats het geheel 25-30 minuten in de oven
– smelt de chocolade zachtjes in een pannetje
– dompel de onderkant van de afgekoelde kokosmakronen in chocolade onder en laat 20 minuten afkoelen in de koelkast
IMG_3617
Dit gerecht is ook geplaatst op de website van Lekker Brabant. Zie http://www.lekkerbrabant.nl/nieuws/recept/kokosmakronen/
Kokosmakronen, lekker met een kopje koffie of thee. Uit een kopje met bloemmotief van het merk Arcopal. Arcopal (France) heeft bestaan van 1958 tot 1968. Het materiaal is opaalglas, ook wel bekend als melkglas, dat vijf keer sterker is dan porselein. Het werd sterk gemaakt door het glas eerst langzaam te verhitten en daarna weer snel af te koelen.
Laat het smaken!
Hartelijke groet, Daniëlle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>